Η Εταιρεία Μελετών Λημνίας Γης γεννήθηκε το 2006 στον Κότσινα της Λήμνου

Στον μυθολογικό χρόνο ο Θεός Ήφαιστος θεραπεύθηκε με την Λημνία Γη, ενώ στην Ομηρική εποχή ο ήρωας Φιλοκτήτης. Ο Θεόφραστος ο Ερέσιος, ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Βιτρούβιος ασχολήθηκαν με την Λημνία γη κατά την αρχαιότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πάρα πολλοί περιηγητές όπως ο P. Bellon, o Thevet, o Tournefort, o Buondelmonti κ.α. δεν ήταν δυνατόν να μήν δείξουν ενδιαφέρον για το θέμα. Παρά τα όσα έχουν ήδη γραφτεί, το μυστήριο της φύσης της Λημνίας Γης εξακολουθεί να μας προκαλεί και να παραμένει άλυτο. Ένα πεδίο έρευνας και εφαρμογής πρωτοποριακών αναλυτικών μεθόδων ανοίγεται για το μέλλον, καλώντας Γιατρούς, Αρχαιολόγους, Χημικούς, Ιστορικούς, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους, Αρχαιομέτρες, Γεωλόγους να το προσεγγίσουν.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Διαλέξεις με θέμα την Λημνία Γη ( Μύρινα Λήμνου Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011)

Ήταν μεγάλη η προσέλευση του κοινού το βράδυ της Παρασκευής 5 Αυγούστου στην αυλή του Γυμνασίου της Μύρινας για την παρακολούθηση διαλέξεων με θέμα την Λημνία Γη.
Ο Δρ. Σπυρίδων Παξιμαδάς (Διευθυντής της Β΄Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ) και συγγραφέας εκτενούς μονογραφίας με θέμα την Λημνία Γη παρουσίασε πλήθος νέων στοιχείων από σπάνια χαρακτικά και χάρτες που φώτισαν το εν λόγω θέμα. Η δεινότητα του ομιλητή κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ενώ δεν έλειψαν και καίριες ερωτήσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Δρα Παξιμαδά να αναφερθεί διεξοδικότερα στο αντικείμενο της παρουσίασης του. 
Ο Δρ. Θωμάς Κατσαρός παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στη Λήμνο το καλοκαίρι του 2006. Αποτελέσματα  από 7 αναλυτικές τεχνικές όπως XRF, ICP-MS, SEM-EDS, XRD, RAMAN, FTIR, και σχολιασμός των αρχαίων πηγών εκτέθηκαν κατά την παρουσίαση. 
Τέλος το λόγο πήρε η φοιτήτρια Γεωλογίας επί πτυχίω του Πανεπιστημίου Πατρών κα Ρουμελιώτη Περσεφόνη η οποία ανέπτυξε το θέμα της έρευνας της γύρω από την Υδρογεωλογία του ευρύτερου χώρου που κατά την παράδοση γινόταν η εξόρυξη της Λημνίας Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου