Η Εταιρεία Μελετών Λημνίας Γης γεννήθηκε το 2006 στον Κότσινα της Λήμνου

Στον μυθολογικό χρόνο ο Θεός Ήφαιστος θεραπεύθηκε με την Λημνία Γη, ενώ στην Ομηρική εποχή ο ήρωας Φιλοκτήτης. Ο Θεόφραστος ο Ερέσιος, ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Βιτρούβιος ασχολήθηκαν με την Λημνία γη κατά την αρχαιότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πάρα πολλοί περιηγητές όπως ο P. Bellon, o Thevet, o Tournefort, o Buondelmonti κ.α. δεν ήταν δυνατόν να μήν δείξουν ενδιαφέρον για το θέμα. Παρά τα όσα έχουν ήδη γραφτεί, το μυστήριο της φύσης της Λημνίας Γης εξακολουθεί να μας προκαλεί και να παραμένει άλυτο. Ένα πεδίο έρευνας και εφαρμογής πρωτοποριακών αναλυτικών μεθόδων ανοίγεται για το μέλλον, καλώντας Γιατρούς, Αρχαιολόγους, Χημικούς, Ιστορικούς, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους, Αρχαιομέτρες, Γεωλόγους να το προσεγγίσουν.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Από το Καταστατικό της Εταιρείας Μελετών Λημνίας Γης (Μέσα για την επίτευξη των σκοπών της)


Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, το Σωματείο αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα, ιδιαίτερα δε μεριμνά και προβαίνει:
-Στην εκπόνηση, οργάνωση και διεύθυνση ερευνητικών, επιστημονικών, ενημερωτικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επιμέρους φορείς, επαγγελματίες και για το ευρύτερο κοινό.
-Στην πραγματοποίηση μελετών, ερευνητικών προγραμμάτων, επιστημονικών συμποσίων, διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων, επιστημονικών επισκέψεων, δημοσιεύσεων και ταξιδιών, καθώς και άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων σε θέματα που αφορούν τους σκοπούς του Σωματείου. Για την πραγματοποίηση των παραπάνω, το Σωματείο μπορεί να ζητά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων Κρατικών, Διακρατικών και Ιδιωτικών φορέων καθώς και της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και να χορηγεί ενισχύσεις σε αρμόδια και ικανά πρόσωπα, εταιρείες ή οργανισμούς.
-Στη συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα (Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα) και άλλους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.
-Στη συνεργασία, συμμετοχή και εκπροσώπηση σε παρεμφερείς οργανώσεις, συλλόγους, κέντρα, ινστιτούτα, δίκτυα ή ενώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού με ομοειδή ή συναφή σκοπό, καθώς και στη σύμπραξη με εταιρείες, φορείς και άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.
-Στη συγκέντρωση και συστηματοποίηση βιβλιογραφίας, στατιστικών στοιχείων, σχετικής νομοθεσίας, διδακτικού και επιμορφωτικού υλικού.
-Στην εκπόνηση, έκδοση και διανομή επιστημονικών συγγραμμάτων και περιοδικών, ειδικών εντύπων και ενημερωτικών φυλλαδίων και στη μετάφραση-απόδοση και δημοσίευση αξιόλογων ξενόγλωσσων σχετικών βιβλίων ή άρθρων και άλλων συναφών πνευματικών έργων που αφορούν και σχετίζονται με την Λήμνο.
- Στη διενέργεια διαγωνισμών με ανάδειξη και βράβευση μελετών ή έργων με σαφή αναγωγή στο σκοπό και στο έργο του Σωματείου.
-Στη διευκόλυνση των μελών του Σωματείου αλλά και άλλων Κρατικών ή Ιδιωτικών φορέων στην αναζήτηση πόρων προκειμένου να εκπονήσουν ατομικές ή συλλογικές επιστημονικές έρευνες που είναι συναφείς με το σκοπό του Σωματείου.
-Στην ίδρυση ή και συμμετοχή στην ίδρυση άλλων νομικών προσώπων εντός ή εκτός Ελλάδας με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
-Γενικά, σε κάθε ενέργεια και στη χρήση κάθε άλλου μέσου που θα κρίνει σκόπιμο και ωφέλιμο το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου