Η Εταιρεία Μελετών Λημνίας Γης γεννήθηκε το 2006 στον Κότσινα της Λήμνου

Στον μυθολογικό χρόνο ο Θεός Ήφαιστος θεραπεύθηκε με την Λημνία Γη, ενώ στην Ομηρική εποχή ο ήρωας Φιλοκτήτης. Ο Θεόφραστος ο Ερέσιος, ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Βιτρούβιος ασχολήθηκαν με την Λημνία γη κατά την αρχαιότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πάρα πολλοί περιηγητές όπως ο P. Bellon, o Thevet, o Tournefort, o Buondelmonti κ.α. δεν ήταν δυνατόν να μήν δείξουν ενδιαφέρον για το θέμα. Παρά τα όσα έχουν ήδη γραφτεί, το μυστήριο της φύσης της Λημνίας Γης εξακολουθεί να μας προκαλεί και να παραμένει άλυτο. Ένα πεδίο έρευνας και εφαρμογής πρωτοποριακών αναλυτικών μεθόδων ανοίγεται για το μέλλον, καλώντας Γιατρούς, Αρχαιολόγους, Χημικούς, Ιστορικούς, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους, Αρχαιομέτρες, Γεωλόγους να το προσεγγίσουν.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

τα Βασικά Άρθρα του Καταστατικού της Εταιρείας Μελετών Λημνίας Γης


 Ιδρύεται Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΗΜΝΙΑΣ ΓΗΣ» (Ε.Μ.Λ.Γ.), με έδρα τον Κότσινα Λήμνου (Τοπική Κοινότητα Ρεπανιδίου του Δήμου Λήμνου). 
    Για την δραστηριότητα του Σωματείου στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό θα χρησιμοποιείται και η απόδοση της επωνυμίας στην αγγλική γλώσσα, η οποία έχει ως εξής: SOCIETY OF RESEARCH OF LEMNIAN EARTH (S.R.L.E.).                                                 
ΣΚΟΠΟΙ
    Οι σκοποί του Σωματείου είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικοί. Η ίδρυση και οι δραστηριότητές του αποσκοπούν στην ευόδωση, με κάθε πρόσφορο μέσο, και στο συντονισμό των προσπαθειών - σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία και την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση - για τη μέγιστη δυνατή εις βάθος μελέτη της Λημνίας Γης, από ιστορικής, γεωλογικής, χημικής, αρχαιολογικής, φαρμακευτικής, ιατρικής, λαογραφικής και μυθολογικής απόψεως.
    Ειδικότερα, οι σκοποί του Σωματείου είναι οι εξής:
-Η προαγωγή γενικά του πολιτισμού αλλά και η προβολή της ιστορίας της Λημνίας Γης.
-Η ανάδειξη και η προστασία του ιστορικού χώρου της εξόρυξης της Λημνίας Γης.
-Η κατ΄ έτος αναβίωση δρώμενων που σχετίζονται με την Λημνία Γη.
-Η έκδοση βιβλίων.
-Η κατάρτιση και ο εμπλουτισμός βιβλιοθήκης με συναφή ειδική βιβλιογραφία για την Λημνία Γη.
- Η υποστήριξη ερευνών με συναφή προς την Λημνία Γη θεμάτων.
-Η ίδρυση Μουσείου αφιερωμένου στην Ιστορία της Λημνίας Γης.
-Η συγκρότηση τράπεζας δεδομένων και η εκπόνηση ερευνών που αφορούν την πολιστιστική ιστορία της Λήμνου σε σχέση με την Ελλάδα αλλά  και τον υπόλοιπο κόσμο.
-Η ανάπτυξη γέφυρας επικοινωνίας με ιστορικούς,  εκπαιδευτικούς, ιατρούς, γεωλόγους, αρχαιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες, με στόχο τη δημιουργία και οργάνωση δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για την ιστορική εξέλιξη της Λημνίας Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου