Η Εταιρεία Μελετών Λημνίας Γης γεννήθηκε το 2006 στον Κότσινα της Λήμνου

Στον μυθολογικό χρόνο ο Θεός Ήφαιστος θεραπεύθηκε με την Λημνία Γη, ενώ στην Ομηρική εποχή ο ήρωας Φιλοκτήτης. Ο Θεόφραστος ο Ερέσιος, ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Βιτρούβιος ασχολήθηκαν με την Λημνία γη κατά την αρχαιότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πάρα πολλοί περιηγητές όπως ο P. Bellon, o Thevet, o Tournefort, o Buondelmonti κ.α. δεν ήταν δυνατόν να μήν δείξουν ενδιαφέρον για το θέμα. Παρά τα όσα έχουν ήδη γραφτεί, το μυστήριο της φύσης της Λημνίας Γης εξακολουθεί να μας προκαλεί και να παραμένει άλυτο. Ένα πεδίο έρευνας και εφαρμογής πρωτοποριακών αναλυτικών μεθόδων ανοίγεται για το μέλλον, καλώντας Γιατρούς, Αρχαιολόγους, Χημικούς, Ιστορικούς, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους, Αρχαιομέτρες, Γεωλόγους να το προσεγγίσουν.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2008 Νέα αναλυτικά αποτελέσματα για την Λημνία Γη

Απόσπασμα από υλικό ανακοίνωσης στο 5 Αρχαιομετρικό Συμπόσιο στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2008.                                                                                     Στην παρούσα μελέτη μας απασχόλησε κυρίως το θέμα του χαρακτηρισμού και της ταύτισης της Λημνίας μίλτου. Όμως αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε και στην διερεύνηση της διάκρισης της από την Λημνία γη γιατί πολλές φορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία γίνεται σύγχυση των δύο αυτών όρων. Έχοντας υπόψη τις έρευνες που έχουν γίνει στο πεδίο αυτό από τους Photos-Jones, (E 2007) και Hall, A.J (2007)  καθώς και από την ομάδα των S. Chiotis, E. Demou, A. J. Hall, V. Perdikatsis από το ΙΓΜΕ και παλαιότερη έρευνα  της E. Photos-Jones (2002) από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, προβήκαμε στην διερεύνηση και εφαρμογή νέων αναλυτικών προσεγγίσεων στην ταυτοποίηση της Λημνίας μίλτου.
Συγκεκριμένα εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την μέθοδο της φωτοακουστικής φασματοσκοπίας υπερύθρου για την μελέτη της Λημνίας μίλτου και της Λημνίας γης.
Από τα αναλυτικά αποτελέσματα που προέκυψαν έχουμε σαφή προσδιορισμό της παρουσίας υδροξιλίων στην  Λημνία μίλτο με την χρήση της φωτοακουστικής φασματοσκοπίας υπερύθρου και με την χρήση της φασματοσκοπίας υπερύθρου διέλευσης με χρήση παστίλιας KBr συμπληρωματικά.
Από την μελέτη της λημνίας μίλτου με την ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης με ζεύξη μικροαναλυτή φθορισμού ακτίνων-Χ  λάβαμε την χημική της ανάλυση. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που παρατηρήσαμε ήταν η κοκκομετρία του συγκεκριμένου υλικού το οποίο όπως διαπιστώνεται και στην μικροφωτογραφία SEM  του δείγματος με τον κωδικό LMN είναι της τάξης μερικών mm. Αυτό είναι άλλωστε και ο λόγος κατά την άποψη μας της ιδιαίτερης σημασίας που του αποδόθηκε ως υλικού για χρωστική στην αρχαιότητα σε συνδυασμό με την υψηλή συγκέντρωση πυριτίου το οποίο το καθιστούσε ένα υλικό με μεγάλη ικανότητα διασποράς και αντοχής.
Ό λόγος που προβήκαμε στην ανάλυση με  ICP/MS δειγμάτων από την Λήμνο ήταν για να σχηματίσουμε το χημικό προφίλ της περιοχής  εμφάνισης της Λημνίας Μίλτου γιατί είναι μια  περιοχή που σαφώς αναφέρεται στο Περί λίθων από τον Θεόφραστο. Αρα η προέλευση της συγκεκριμένης χρωστικής έχει ιδιαίτερη σημασία να σχετιστεί με το γεωχημικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εμφανίζεται. Τα δείγματα που αναλύθηκαν προήλθαν από μια μικρή σειρά γεωτρήσεων και εκσκαφών σε όλες τις πιθανές  θέσεις που αναφέρονται από τους αρχαίους συγγραφείς όσο και από νεώτερους ερευνητές (Παξιμαδάς  2002). Η χρήση της φασματοσκοπίας Ραμάν βοήθησε στο να ταυτοποιηθούν τα προαναφερθέντα δείγματα και με μία ακόμα αναλυτική τεχνική. Η σημασία της Λημνίας μίλτου στην ζωγραφική ερμηνεύεται ικανοποιητικά από την μικρή της κοκκομετρία και από την χημική της σύσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου